Psihologie sportivă - Clinica Renia București
Skip links

psihologie sportiva

Psihologie sportivă

Ce este psihologia sportivă?

Indiferent dacă îi spunem Psihologie sportivă, Mental Coaching, Antrenament mental, Pregătire mentală, Consultanță și așa mai departe, este important de știut că psihologia sportivă se află la intersecția a două mari domenii: psihologia și sportul de performanță.

Obiectivul major al unui proces de antrenament mental este de a crea o mentalitate de învingător (atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă) și orientarea sportivului în vederea accesării propriilor resurse prin care să atingă o înaltă performanță. 

Acest proces are loc printr-un antrenament mental corect și susținut, având la bază un plan personalizat, care se realizează împreună cu antrenorul, în funcție de particularitățile fiecărui sport în parte, categoria de vârstă și etapa de pregătire (de bază, de ramură sau pentru concurs).

Când poți apela la un psiholog sportiv?

Dacă ești sportiv poți apela la un psiholog atunci când îți dai seama că nu reușești să-ți controlezi emoțiile la antrenamente, la meciurile importante și/sau în viața personală; când te descurci foarte bine la antrenamente, însă la competiții sau la meciurile importante faci foarte multe greșeli și pierzi; când nu reușești să intre „in the zone” (adică să atingi maximul de concentrare pentru a juca cel mai bine); când sunt probleme la nivelul echipei sau când te simți mai puțin motivat.

Beneficiile de a lucra cu un psiholog sportiv

Rolul psihologului sportiv este de a găsi soluții, la orice situație. Însă nu oricum, ci cele mai bune soluții pentru tine, în funcție de sportul pe care îl practici, de obiectivele stabilite și profilul tău de personalitate. Lucrând cu un psiholog sportiv, îți vei crește abilitățile de auto-cunoaștere, nivelul de conștientizare a gândurilor și emoțiilor tale și ce trigger te „activează emoțional”, când și de ce. Vei învăța cum să-ți gestionezi gândurile automate negative și îngrijorările; cum să-ți gestionezi emoțiile, astfel încât să nu te mai dominecum să-ți concentrezi atenția pe lucrurile pe care le poți controla; cum să te detașezi emoțional în situații stresante; cum să rămâi calm sub presiune și cum să reacționezi în situația în care adversarul (sau echipa adversă) te intimidează.

Cui se adresează psihologia sportivă?

Psihologia sportivă vine în întâmpinarea nevoilor tale dacă ești sportiv de performanță, (indiferent de sportul pe care îl practici) și te confrunti cu următoarele probleme:

  • Un nivel foarte mare de anxietate înaintea și/sau în timpul unui meci important
  • Dificultăți de concentrare pe teren.
  • Stimă de sine foarte scăzută
  • Conflicte recurente cu părinții și/sau antrenorul
  • Dificultăți de a-ți gestiona emoțiile pe teren, respectiv în timpul unui meci important.
  • Te simți intimidat în fața unor adversari
  • Crezi că nu ești suficient de bun
  • Nu esti motivat
  • Ai pierdut plăcerea de a juca
  • Te confrunți cu diferite probleme personale care au un impact major asupra performanței tale.

Psihoterapeuții RENIA în Psihologia sportivă

Matei Stanculescu
Matei Stănculescu
PSIHOTERAPEUT, COACH ACC, TRAINER, CONSILIER VOCAȚIONAL
laura spanu mic
Laura Spînu
Psihoterapeut de familie, Psihoterapeut prin joc și dramaterapie, Psiholog clinician, Educator parental
Teodora Simtion
Teodora Simtion
Psihoterapeut EFT (centrat pe emoții) de cuplu și familie, Psihoterapeut analitic, Psihoterapeut EMDR (psihologia traumei), Psiholog clinician
Juncu Marilena Gabriela sq
Juncu Marilena Gabriela
PSIHOTERAPEUT INTEGRATIV, PSIHOLOG CLINICIAN, PSIHOLOG ATESTAT ÎN PSIHOLOGIE APLICATĂ ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII NAŢIONALE
Irina popa mic
Irina Ruxandra Iacob
Psihoterapeut de familie , Psiholog Clinician

Vrei sa incepi terapia?

Programează-te online

Programează-te telefonic 0748.662.662

Programările telefonice se fac în intervalul orar
10:00 – 18:00 de Luni pana Vineri