Trebuie să merg la psiholog? Semnele care arată că ai nevoie de psihoterapie - Clinica Renia
Skip links

Trebuie să merg la psiholog? Semnele care arată că ai nevoie de psihoterapie

Atunci când ai o durere puternică, o infecție sau o altă problemă de sănătate ce te deranjează fizic și te împiedică să-ți desfășori activitățile zilnice, inevitabil ajungi să faci o vizită la medic pentru o consultație, pentru a obține recomandările și tratamentul necesar pentru a-ți recăpăta starea de sănătate.

Însă, ce faci atunci când problemele tale nu sunt de ordin fizic, ci au legătură cu anxietatea, depresia sau stresul excesiv? Când știi că ai nevoie de ajutorul unui psiholog  pentru a-ți ameliora sănătatea mentală? Citind acest articol, poți afla care sunt principalele semne care îți indică faptul că soluția problemelor tale o poate reprezenta o cpnsultație la psiholog, astfel încât să știi că a venit momentul în care trebuie să acționezi, așa cum o faci în cazul oricărei alte probleme de sănătate.

Când este cazul să mergi la psiholog?

De multe ori, oamenii se tem și sunt reticenți atunci când vine vorba de o consultație la psiholog, ba chiar refuză din start această idee, pentru că încă ne mai confruntăm cu idei preconcepute și chiar stigmă legat de mersul la psihoterapeut.  Însă în esență, psihoterapia nu ajută doar persoanele cu probleme ce le afectează în mod evident starea de sănătate mintală, ci și pe oricine are nevoie să discute cu un psiholog pentru a procesa și a găsi soluții în situații de viață precum: stres, evenimente personale neplăcute, epuizare psihică datorată mediului de lucru, lipsa motivației și multe altele. Așadar, tu cum îți dai seama că ai nevoie de ajutorul unui psiholog? Iată mai jos câteva semne care îți pot indica acest lucu:

  • Ai suferit o pierdere importantă sau ești în doliu – poate să fie foarte dificil să facem față pierderilor importante din viață. Indiferent că este vorba despre o pierdere financiară sau materială, pierderea unei relații importante, divorț, înstrăinarea față de cineva drag sau chiar doliu, o consultație cu un psihoterapeut te poate ajuta să procesezi evenimentele și sentimentele pe care le ai, să tragi concluzii și să transformi un eveniment nefericit într-o experiență de viață utilă, care să te ajute în alegerile viitoare.
  • Dificultăți în crearea sau menținerea relațiilor de prietenie, romantice sau la locul de muncă –  starea de spirit și sănătatea mintală pot avea un impact major în ceea ce privește relațiile cu alți oameni, indiferent de natura relațiilor. Psihologul te poate ajuta să ai parte de relații mai bune în viața ta, indiferent că problema este una recentă sau că ea există pentru tine dintotdeauna
  • Faci abuz de substanțe, mâncare, sex, shopping sau orice altceva – toate aceste comportamente pot avea un effect negativ asupra calității vieții, însă mulți oameni le folosesc ca mecanisme de coping pentru că sunt la îndemână și nimeni nu i-a învățat alte mecanisme mai sănătoase sau mai puțin dăunătoare. Psihologul te poate învăța astfel de mecanisme mai bune, te poate ajuta să analizezi și să găsești motivația necesară, astfel încât tu să poți să îți crești calitatea vieții.
  • Îți lipsește motivația la locul de muncă sau nu mai dai randamentul necesar? Acesta poate reprezenta un semn că psihicul tău are nevoie de un restart, pe care îl poți obține în cadrul ședințelor de psihoterapie. Astfel de ședințe te pot ajuta să gestionezi mai bine situațiile stresante care pot apărea în viața ta, iar acest lucru îți va permite să rezolvi mai ușor problemele, să te concentrezi mai bine și să poți obține rezultatele pe care le aștepți;
  • Atunci când ai dificultăți în a-ți controla emoțiile și trăirile – cu toții trecem prin momente care ne pot provoca emoții puternice, însă este important să le putem depăși, astfel încât să ne reluăm viața normală în scurt timp. În schimb, dacă un astfel de eveniment te afectează pentru o perioadă mai lungă și simți că nu mai ești ca înainte, atunci este momentul să apelezi la un psiholog pentru a te ajuta să treci mai ușor, și fără urmări, peste evenimentele neplăcute.
  • Activitățile care îți plăceau anterior nu îți mai captează interesul acum? Acesta este o situație ce apare frecvent în rândul persoanelor care trec prin anumite traume psihologice, mai mult sau mai puțin severe, precum și în cazul persoanelor care suferă de depresie. De aceea, este important să discuți aceste probleme cu un psihoterapeut, în cadrul unei consultații la cabinet, sau chiar cu ajutorul unei ședințe de psihoterapie online.
  • Calitatea somnului este încă un indicator important al faptului că problemele tale se pot rezolva cu ajutorul unui psiholog. Deși uneori nu conștientizăm acest lucru, problemele de zi cu zi ne pot afecta într-o măsură atât de mare, încât influențează în mod negativ calitatea somnului, chiar dacă numărul de ore de somn zilnic ar trebui să fie suficient. Pentru a fi odihnit și pentru a face față provocărilor cotidiente, nu contează doar cât dormi, ci și cum dormi. Atunci când simți că, orice ai face, nu te poți odihni suficient, trebuie să iei în calcul și o consultație la psiholog, pentru că poți primi exact sfaturile de care ai nevoie.
  • Pofta de mâncare mult redusă, fără alte probleme de sănătate, reprezintă un alt semn care indică faptul că organismul tău este suprasolicitat din punct de vedere psihic. De aceea, ca și în cazul calității scăzute a somnului, trebuie să iei în calcul faptul că o ședință cu un psiholog te poate ajuta să depășești perioadele dificile.

În cazul în care și tu te regăsești în cel puțin una din situațiile de mai sus, poți conta pe vasta experiență a psihoterapeuților din cadrul Clinicii de Psihologie Renia, din București, care îți pot oferi cele mai bune soluții și servicii psihologice, adecvate problemelor tale, pentru a te putea bucura de fiecare moment al vieții.

Articol scris de Lavinia (Ghiorghe) Stoian.

Leave a comment