Psihoterapia la copii și adolescenți - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

Psihoterapia la copii și adolescenți

Copiii sunt într-un permanent drum către viața de adult, iar experiențele de azi vor modela persoana în care copilul se va transforma mâine. Tocmai de aceea, în cazul în care un copil întâmpină dificultăți de ordin emoțional sau comportamental, este necesar să venim cât mai repede în întâmpinarea nevoilor sale și astfel rezultatele vor apărea mai repede.

Problemele de sănătate afectivă nu sunt rezervate doar adulților, însă în cazul copiilor și a adolescenților, manifestările pot fi diferite. De aceea este important ca părinte să apelezi la ajutorul psihologului atunci când apar comportamente diferite, care nu sunt tipice sau obișnuite pentru copilul tău.

Anul trecut și anul acesta experimentăm o problemă în plus, care nu a mai existat până acum și pentru care cu siguranță nimeni nu a fost pregătit. Lumea noastră s-a micșorat considerabil odată cu munca online și cu școala online, acest sistem forțând diversele medii în care obișnuiam să ne trăim viața într-unul singur: acasă. Și părinții și copiii întâmpină provocări din pricina acestui sistem, pentru că nu mai există niciun fel de delimitare între locurile în care facem ce trebuie și locurile în care facem ceea ce ne dorim, ele sunt acum unul singur. Timpul mult petrecut împreună cu copiii noștri, având simultan fiecare parte de propria porție de stres, poate să adâncească problemele deja existente. Iar întrucât copiii nu vin cu manual de utilizare, s-ar putea să ne găsim neputincioși în relațiile familiale. Psihologul specializat în psihoterapia copilului și adolescentului vă va ajuta să mediați conflictele, copilul va învăța despre responsabilitatea propriilor acțiuni, și astfel veți putea să vă bucurați din nou de armonie în familie.

Psihoterapia pentru copii

Copiii înțeleg lumea într-un mod unic și special, complet diferit față de viziunea de adult. În lumea copiilor, magia este adevărată și orice se poate întâmpla. De aceea, în evaluarea stării de sănătate mintală și afectivă a unui copil folosim cu preponderență jocul și testele proiective, care lasă loc conflictelor interioare să iasă la iveală din subconștient în moduri complet inocente și distractive pentru cei mici.

Psihoterapia  în sine constă în cea mai mare parte în jocuri și povești sau exerciții de imaginație special alese de psihoterapeut, prin care copilul tău va învăța lecții valoroase și își va forma o imagine adecvată vârstei despre lume, viață și despre sine însuși. În terapie, copilul tău va învăța să privească situațiile din perspective noi, mai benefice, va învăța strategii de rezolvare sănătoase și care să înlocuiască agresivitatea, revolta, autovătămarea. Copilul va mai învăța cum să accepte și să își exprime sentimentele, se va cunoaște pe sine mai bine și își va dezvolta o stimă de sine sănătoasă, toate acestea ajutându-l să ajungă la un echilibru emoțional.

Psihoterapia pentru adolescenți

Perioada adolescenței este neliniștită și plină de provocări chiar și în cele mai fericite situații, iar această presiune poate să apese întreaga familie. Pentru adolescent, această perioadă este plină de schimbări, incertitudini și emoții noi dificil de înțeles și de controlat. Odată cu pubertatea, schimbările hormonale dar și cele legate de aspectul fizic lasă adolescentul abandonat pe un teritoriu complet necunoscut. Deși adolescenții sunt aproape adulți, și în cazul lor problemele de ordin afectiv tind să se manifeste altfel decât la adulți, astfel că poate să fie greu să distingem între comportamentele firești și cele problematice.

Psihologul va evalua starea emoțională a adolescentului tău prin discuție, va identifica aspectele problematice și apoi va interveni prin tehnici specifice menite să amelioreze starea afectivă și să găsească împreună cu adolescentul metode de coping sănătoase de a face față emoțiilor neplăcute.  Aptitudinile dobândite în psihoterapie îl vor ajuta pe adolescent să își identifice emoțiile, să își asume responsabilitatea pentru propriile fapte, să facă față trăirilor pe care le are, să comunice asertiv. Toate acestea odată integrate îl vor ajuta mai departe pe drumul său către a deveni un adult echilibrat.

La clinica RENIA, în București, avem psihologi experimentați specializați în lucrul cu copiii și adolescenții, iar serviciile noastre sunt disponibile și fizic și online.

Articol scris de Lavinia  Stoian.

WhatsApp