3 moduri prin care iti ajuti copilul sa nu devina un agresor (bully) - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

3 moduri prin care iti ajuti copilul sa nu devina un agresor (bully)

a nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătății. Îngrijorător, nu? Deși nu putem înlătura definitiv pericolul bullying-ului pentru copiii noștri, îi putem învața cum să treacă fără să fie afectați, atât fizic, cât și psihic de acest curent.

Ce este “bullying-ul”?

Conform StopBullying.gov, acesta repezintă un comportament agresiv, intenționat și repetat, în care un copil sau un adolescent folosește un dezechilibru de putere, real sau perceput, pentru a controla sau răni alți copii. Principalele motive pentru care copiii sunt hărțuiți, conform unui studiu realizat de Asociația Telefonul Copilului sunt: aspectul fizic, statutul social, interesele și pasiunile, situația școlară foarte bună, situația scolară mediocră, nevoile speciale sau dizabilitățile, etnia, religia și orientarea sexuală. Consecinţele psihologice în rândul copiilor victime ale bullying-ului sunt devastatatoare: depresie, ideaţie suicidară, concept de sine negativ, anxietate, vinovăţie, retragere socială etc. Totodată, consecinţele negative afectează nu doar sănătatea mintală a victimelor, ci şi rezultatele academice, precum şi motivaţia de a merge la şcoală şi de a învăţa.

De ce apelează un copil la bullying?

Este simplu, pentru că îi oferă putere. Într-un moment sau altul al vieții noastre, cu toții suntem nevoiți să fim puternici și să ne impunem punctul de vedere indiferent de mijloacele la care apelăm pentru a face asta. Un lucru este cert: un agresor nu se naște agresor. În cele mai multe situații, copilul pe care îl numim „agresor”a fost la rândul său victima unei agresiuni din partea părinților, fraților, rudelor, cadrelor didactice sau a altor adulți. Neștiind cum să-și exprime acele emoții trăite și răni încă deschise, dezvoltă comportamente necorespunzătoare.

Articol scris de Lavinia (Ghiorghe) Stoian si original publicat la data 25 iunie 2020 pe site-ul qbebe.ro

Citeste restul articolului pe site-ul:
https://www.qbebe.ro/contributors/3-moduri-prin-care-iti-ajuti-copilul-sa-nu-devina-un-agresor-bully