Orientari sexuale si identitate de gen
“Bărbat” și “femeie” sunt cele mai obișnuite genuri identificate în cultura occidentală, formând un mod dual de gândire despre gen. Privitor la sexul biologic, noțiunile de masculinitate și feminitate sunt susținute cultural de aderarea la felul cum ne îmbrăcăm, cum vorbim sau cum suntem interesați de activități stereotipic asociate cu identitățile tradiționale de bărbat sau femeie.
Diferențe dintre orientarea sexuală și identitatea de gen
Orientarea sexuală descrie tipurile de atracție sexuală, romantică sau emoțională și identificarea unei persoane pe baza acestor atracții. Orientarea sexuală este diferită de identitatea de gen, care este felul în care te percepi pe tine ca fiind bărbat, femeie sau non-binar.
Unii cercetători definesc orientarea sexuală ca fiind în principal atracția către bărbați sau masculinitate, atracția către femei sau feminitate, atracția către ambele sexe (bisexualitate) și asexual (care nu manifestă atracție sexuală).
Așadar, orientarea sexuală răspunde la întrebarea de cine te simți atras, în timp ce identitatea de gen se referă la cum te simți în interior, bărbat, femeie sau non-binar.
Câteva definiții
Dezvoltarea unui vocabular comun este necesar comunicării, de aceea vom încerca să lămurim câțiva termeni din domeniul identității de gen și al orientării sexuale pentru a ne apropia pe cât se poate de adevăr în acest domeniu atât de controversat.
Termenul de bigender sau bi-gender sau dual include oricare două identități și roluri de gen. Cel mai adesea se înțelege că o persoană se identifică atât ca bărbat cât și ca femeie în același timp sau fluctuând între aceste două identități.
Genderfluid sunt acele persoane ce preferă să rămână flexibili în ce privește identitatea de gen decât să adopte o singură definiție.
Persoanele agender sau fără gen sunt acelea care se identifică ca neavând gen sau o identitate de gen.
Demigender sunt persoanele care se identifică parțial cu un gen dar și cu alt gen în același timp. Aici intră mai multe categorii cum ar fi demi-băiat, demi-bărbat și altele.
Termenul de genderqueerer este un precursor al termenului non-binar și se referă la orice persoană care transgresează distincțiile dintre genurile tradiționale. Termenul mai este folosit și pentru a defini pe cei ce simt o ambiguitate de gen. Aceste persoane se mai identifică drept androgini și se consideră mai degrabă ca fiind femei masculine sau bărbați feminini.
Transgenderii sunt persoane a căror identitate de gen diferă de sexul cu care s-au născut. Mulți dintre transgenderi recurg la operație de schimbare de sex, după care se identifică drept transsexuali.
Comunitatea LGBT (sau LGBTQIA) este o grupare de gay, lesbiene, bisexuali, transsexuali și alte persoane unite de o cultură și mișcări sociale comune, care celebrează, în general, diversitatea, individualitatea și sexualitatea.
Heterosexualitatea (atracția către indivizi de sex opus), homosexualitatea (atracția către indivizi de același sex) și bisexualitatea (atracția față de persoane de ambele sexe) sunt cele mai obișnuite categorii întâlnite în domeniul orientării sexuale.
Orientarea sexuală și sănătatea mintală
Să fii diferit poate fi o inevitabilă sursă de stres pe care minoritățile sexuale o experimentează dureros. Cercetările arată că membrii comunității LGBT suferă de anxietate, depresie, abuz de substanțe și o rată mai înaltă de suicid decât în cazul heterosexualilor. Presiunea socială pe care o exercită adepții familiei tradiționale mărește stresul pe care oricum îl suportă minoritățile sexuale. Încercările de sinucidere în cazul tinerilor minoritari sexual sunt de 5 ori mai numeroase decât în cazul tinerilor heterosexuali și tentativele lor de suicid necesită de cele mai multe ori îngrijiri medicale. Abuzul de substanțe dar și hărțuirea la care sunt supuși acești tineri sunt factori care amplifică riscul sinuciderilor. Acest risc major impune tratament psihoterapeutic care să îi ajute pe membrii minorităților sexuale să își îngrijească sănătatea mintală și să micșoreze rata sinuciderilor. Minoritățile sexuale sunt expuse la mai mulți factori de risc pentru sinucidere decât heterosexualii. Este vorba de rele tratamente suferite în copilărie, boli mintale, sentimente cronice de lipsă de speranță sau de lipsă de apartenență. În plus, se pot confrunta și cu lipsa suportului familiei și victimizare care îi fac și mai vulnerabili. Susținerea oferită de un psihoterapeut bun poate ameliora situația.
Clinica de psihologie Renia din București pune la dispoziția clienților servicii specializate de psihoterapie care vă pot ajuta în situații dificile. Iar dacă ai o îndoială asupra identității tale de gen sau a orientării tale sexuale, consilierea psihologică te va ajuta să te lămurești cine ești.