Eficiența medicației psihiatrice în tulburările de sănătate mintală - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

Eficiența medicației psihiatrice în tulburările de sănătate mintală

Medicația psihiatrică are rolul de a influența procesele chimice din creier și tiparele de gândire. Medicamentele pot reduce simptomele unor tulburări de sănătate mintală cum ar fi lipsa de energie și de concentrare și permit persoanelor suferinde să se implice în alte tipuri de tratament cum ar fi psihoterapia.

Pentru psihiatru este greu de prevăzut care dintre medicamente va da cel mai bun rezultat, pentru că efectele pot fi diferite de la o persoană la alta, în funcție de istoricul pacientului și de efectele adverse care pot apărea. De aceea, medicul psihiatru poate încerca mai multe medicamente sau combinații de medicamente pentru a constata care dintre ele funcționează mai bine pentru pacient și poate schimba dozajul în funcție de reacțiile acestuia. Trebuie ținut cont și de faptul că este nevoie de săptămâni sau luni pentru a se verifica efectele benefice ale medicamentelor prescrise. Unele persoane pot avea efecte adverse, dar este nevoie de răbdare, pentru că acestea pot dispărea după un timp. În unele cazuri, tratamentul medicamentos trebuie urmat pentru un termen scurt, alteori pe termen lung iar uneori chiar pe viață.

Despre medicamentele psihiatrice

Medicamentele psihiatrice sunt cele ce sunt prescrise pentru a trata diferite tulburări de sănătate mintală, pentru a reduce simptomele sau a preveni revenirea acestor tulburări și a simptomelor lor. Medicamentele acționează prin ajustarea chimicalelor din creier sau a neurotransmițătorilor precum dopamina, acidul gamma-aminobutiric, norepinefrina și serotonina.

Principalele tipuri de medicamente psihiatrice sunt:

  • Anxioliticele, care tratează  stările acute de anxietate, atacul de panică și stresul.
  • Antidepresivele tratează diferite tipuri de depresii, inclusiv depresia majoră, dar și tulburarea bipolară și tulburările de panică.
  • Antipsihoticele acționează blocând dopamina din creier și tratează simptome asociate cu schizofrenia, dar psihiatrii le folosesc și pentru tratarea tulburărilor bipolare, a depresiilor și a sindromului Tourette.

 

  • Hipnoticele sau somnifere inhibă sistemul nervos central și favorizează instalarea somnului.
  • Litiul și alți stabilizatori de dispoziție se folosesc pentru tratarea depresiilor și a altor tulburări de dispoziție, precum tulburarea bipolară.
  • Stimulantele măresc dozele de dopamină și norepinefrină din creier și se folosesc pentru tratarea tulburării cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD).

Toate medicamentele psihiatrice se prescriu doar de către medicul psihiatru care va monitoriza efectele și va hotărî ajustarea dozelor sau încetarea tratamentului.

Eficiența tratamentelor psihiatrice

Deseori psihiatrii sunt criticați că acordă prea mult credit produselor farmaceutice  în defavoarea altor modalități de tratare a tulburărilor psihice, cum ar fi psihoterapia. O altă critică se referă la eficiența acestor tratamente medicamentoase, considerându-se că o mare parte din eficiența lor se datorează efectului placebo.

Într-un studiu efectuat de Stefan Leucht și colaboratorii a fost comparată eficiența medicamentelor psihiatrice cu eficiența medicamentelor de medicină generală și s-a constatat că medicamentele psihiatrice nu au fost mai puțin eficiente decât medicamentele de medicină generală. Nu este o surpriză că în multe afecțiuni medicale și psihiatrice ratele de răspuns la placebo sunt relativ mari, dar trebuie ținut cont de faptul că aportul fiecărui medicament este încorporat într-un context psihosocial care generează unele așteptări. Dar dacă acest context este acceptat și este considerat normal în cazul medicamentelor de uz general, în privința celor psihiatrice se ajunge la critici nejustificate și stigmatizare.

Totuși, tulburările psihiatrice netratate pot duce la agravarea lor și chiar la sinucidere. În altă ordine de idei, conform lui Stefan Leucht, tratamentele farmacologice pot avea efecte care se pot acumula în timp.

Tratamentele medicamentoase psihiatrice pot produce, prin acțiunea asupra sistemului nervos central, o relaxare a pacientului și o creștere a capacității de concentrare pentru a permite psihoterapiei să își mărească eficiența.

La clinica de psihologie Renia din București poți găsi psihoterapeuți și psihiatri cu experiență care te vor ajuta să îți îngrijești sănătatea mintală ca să poți funcționa la parametri optimi.

Leave a comment

WhatsApp