Cum să alegi psihoterapeutul potrivit pentru tine? - Clinica Renia
Skip links

Cum să alegi psihoterapeutul potrivit pentru tine?

Nimănui nu îi este ușor să ceară ajutor. Iar gândul că s-ar putea să ceri ajutor de mai multe ori, în cazul în care nu ești mulțumit cu prima alegere făcută, te poate determina să amâni sau să renunți cu totul la susținerea de care ai nevoie. Din acest motiv, echipa RENIA a conceput acest ghid, despre care sperăm să te ajute în procesul de selecție pentru ca tu să fii mulțumit și să îți atingi obiectivele.

Atunci când decizi să începi un proces psihoterapeutic, primul pas este să alegi un terapeut cu care să lucrezi.  Tipul de terapie practicat este mai puțin important, studiile arătând că relația terapeutică are cel mai mare impact pe drumul tău către o viață împlinită.  Dar totuși de unde pornești? Internetul este împânzit cu reclame iar descrierile sunt deseori asezonate cu tot felul de termeni pe care probabil nu îi cunoști în cazul în care nu ai mai făcut până acum psihoterapie.

Noi îți recomandăm să îți urmezi în primul rând intuiția atunci când alegi un psihoterapeut. De la aspectul fizic, care îți poate transmite multe informații despre cum este el ca om – este o persoană caldă? Este mai degrabă didactic? Nevoile fiecăruia diferă în această privință și nu există o rețetă universală pentru toată lumea. Dacă psihoterapeutul pe care te gândești să îl alegi a publicat articole sau a avut apariții media, clipuri, podcast-uri, îți recomandăm să citești și să asculți măcar o parte din materialele sale pentru a vedea în ce măsură ți se potrivește stilul său.

Este posibil să ai nevoie să testezi o primă ședință sau chiar două înainte de a decide, iar această primă ședință îți va da cele mai valoroase informații. Câteva lucruri la care să fii atent în această ședință pentru a îți da seama dacă este psihoterapeutul potrivit ție sau dacă este un bun profesionist ar fi:

  • Este atent la tine sau pare a fi cu gândul la alte lucruri, se uită frecvent la ceas, etc?
  • Simți că este curios și interesat să asculte și să afle tot ce ai de spus?
  • Întreabă despre scopul și obiectivele tale în terapie, sau alege pentru tine fără să te întrebe ce îți dorești să obții în urma procesului psihoterapeutic?
  • În cazul în care menționezi aspecte care nu îi sunt cunoscute, este dispus să își aloce timp pentru a le studia? Nimeni nu le știe pe toate chiar și din domeniul său de specializare, însă un bun profesionist este interesat de perfecționarea continuă și va depune eforturi în acest sens.
  • Simți că terapeutul empatizează cu tine? Te simți ascultat, auzit, văzut în realitatea ta? Îți validează experiența sau bagatelizează lucrurile prin care ai trecut?
  • Respectă granițele profesionale? Un terapeut nu este un prieten, nu este o persoană care ar trebui să flirteze cu tine sau să facă observații neadecvate despre aspectul tău fizic, nu ar trebui să emită opinii rasiste sau sexiste și nu ar trebui nici să încerce să te convingă sau să intre în polemici cu tine.
  • Terapeutul nu trebuie neapărat să aibă exact aceleași valori ca și tine, însă este important să respecte valorile tale și să te conducă pe drumul tău, în funcție de valorile tale, nu de cele proprii.
  • Pasiunea pentru profesie poate fi, de asemenea, un factor important, deoarece îți va fi mult mai ușor să te deschizi în fața unei persoane despre care simți că îi face plăcere să te ajute.
  • Un bun terapeut este un ascultător excelent, cu atenție la detalii și care știe să găsească resursele tale despre care nici măcar tu nu ești conștient.
  • Nu în ultimul rând, un bun terapeut a trecut deja prin propriul proces de psihoterapie, și apelează la rândul său la ajutor specializat atunci când are nevoie.

Sperăm ca acest scurt ghid să te ajute să iei cea mai bună decizie și te invităm să vezi lista cu psihoterapeuții noștri.

Articol scris de Lavinia  Stoian.

WhatsApp