Cum controlam stresul - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

Cum controlam stresul

Toți știm cum se simte stresul. Ne întâlnim zilnic cu situații stresante și avem uneori în viață perioade care ne provoacă un stres prelungit cum ar fi sesiuni de examene, termene de respectat la job, probleme în relațiile de cuplu, schimbarea sau renovarea locuinței, pierderea unei persoane dragi. Dar și stresul zilnic, cum ar fi traficul aglomerat, dusul copiilor la școală sau la grădiniță, facturile de plată și altele asemenea solicită organismul și ne face să resimțim starea de stres.

Ce este stresul

Stresul este o reacție de adaptare a organismului la agresiunile mediului. Ceea ce resimțim și ne tulbură este de fapt reacția noastră, nu stresul în sine. Putem spune că noi suntem autorii stresului cu care ne confruntăm. Din fericire, această  tulburare este reversibilă.

Noțiunea de stres a fost introdusă în știință de biochimistul canadian de origine austro-ungară Hans Hugo Bruno Selye. După natura agentului stresor, stresul poate fi psihic, fizic, chimic și biologic.

Stresul psihic este totalitatea conflictelor personale sau sociale ale individului care nu-și găsesc soluția pe moment. Îl resimți ca o stare de tensiune, încordare, disconfort sau frustrare. De fapt, atunci când suntem stresați, totul ni se pare o urgență.

Selye distinge două tipuri de stres psihic, adică pe lângă stresul cu conotații negative denumit distress care îți produce teamă, enervare, agitație, mai există o stare de stres specială numită eustress și care este provocată de stimuli agreabili ai ambianței care îți provoacă trăiri plăcute. Așadar, chiar și o bucurie poate fi resimțită ca un stres, pentru că organismul trebuie să se adapteze la această emoție.

De unde ne vine stresul

Există mai multe situații care ne provoacă stres, cum ar fi:

  • Întâmplări neobișnuite care ne surprind nepregătiți
  • Ne trezim implicați într-o acțiune neașteptată
  • Ne simțim suprasolicitați, subsolicitați sau epuizați psihic
  • Avem conflicte în familie sau la job
  • Ne simțim mereu în criză de timp
  • Simțim dureri sau disconfort fizic
  • Avem gânduri obsesive, așteptări nerealiste, gânduri repetitive
  • Contextul social în care trăim suferă schimbări pe care nu suntem pregătiți să le integrăm
  • Trecem printr-o perioadă de izolare socială
  • Factori emoționali – simțim depresie, dezamăgire, frică, epuizare emoțională
  • Factori sociali – ne simțim respinși de către grup, simțim rușine cauzată de performanțe scăzute, avem sentimentul de abandon sau inadecvare, sentimentul că nu suntem plăcuți sau iubiți
  • Factori externi precum sărăcia sau pierderi materiale
  • Factori de mediu – aer poluat, toxine în alimente
  • Apariția unor obstacole în calea realizării unui scop
  • Agenți fizici perturbatori (zgomote, temperaturi extreme)

Nu suntem toți la fel de sensibili la stres. Este o caracteristică personală și o avem din naștere sau o dobândim pe parcursul vieții.

Cum facem față stresului

Dacă este supus stresului o perioadă îndelungată, organismul reacționează și se poate îmbolnăvi.

Studiile au arătat că prezența și creșterea concentrațiilor de hormoni ai stresului ca adrenalina și noradrenalina ne pot provoca tensiune arterială crescută, imunitate scăzută, boli cardiace, îmbătrânire precoce, boli metabolice și alte afecțiuni. De aceea, gestionarea stresului este deosebit de importantă. Uneori este ușor să găsim sursa stresului – poate fi locul de muncă, partenerul din relația romantică, copiii sau poate problemele financiare. Dar de multe ori rădăcinile stresului sunt mai  complicate, ascunse și mai greu de rezolvat. De aceea, să apelezi la un psiholog este o soluție ca să poți identifica sursa stresului și să știi cum îi poți face față.

Te întrebi ce poți face ca să reduci unele tipuri de stres? Iată câteva sugestii:

  • Stresul la locul de muncă. Poate te gândești să-ți schimbi locul de muncă

sau anumite aspecte care îți cauzează stres. Poți cere să fii mutat în altă echipă sau să lucrezi cu un alt șef. Vezi dacă e posibil să lucrezi mai mult de acasă sau să alegi un program flexibil. Dacă tu ești șeful și te simți copleșit de sarcini, încearcă să delegi sarcinile care te obosesc sau nu îți fac plăcere către ceilalți angajați. Sau poate ai nevoie de o vacanță. Dacă nu este posibil, vezi dacă există moduri mai creative în care poți rezolva sarcinile și responsabilitățile.

  • Stresul de acasă. Poate ai o soacră ce te critică tot timpul, un partener gelos sau care te înșală, copii gălăgioși sau neascultători care cer tot timpul câte ceva. Ia în considerare să găsești ajutor pentru îngrijirea copiilor și rezolvă-ți problemele din relații – discută cu soțul, soacra sau copiii pentru a găsi soluții fără să mai amâni. Eventual apelează la un terapeut.
  • Stresul mental. Reevaluează-ți credințele, valorile și perspectivele asupra vieții. Încearcă să fii mai cooperant, mai empatic, mai prietenos și mai pozitiv. Suntem mai puțin stresați când suntem mai deschiși și mai flexibili, când suntem fericiți și veseli.
  • Cultivă-ți obiceiuri mai sănătoase. Oamenii sunt mai puțin stresați când sunt sănătoși. Mănâncă mâncare sănătoasă și în cantități moderate. Fă exerciții fizice și dormi suficient.
  • Practică diverse tehnici de relaxare, meditează, fă exerciții de respirație, ascultă muzică, dansează, zâmbește.

 

Tratamentul stresului prin psihoterapie

Stresul ocazional nu este neapărat un motiv de îngrijorare dacă îl poți gestiona prin forțe proprii. Dar poate stresul a început să facă parte din viața ta de zi cu zi! Te copleșește? Este timpul să cauți ajutor. Rămas netratat, stresul poate contribui la apariția sau agravarea anumitor tulburări ale sănătății mintale precum anxietatea, tulburarea de stres traumatic sau depresia. Mai mult, stresul se poate manifesta el însuși în diferite moduri precum îngrijorare excesivă, insomnii sau dureri în corp. Psihoterapia te poate ajuta să faci față stresului și să îl eviți pe viitor.

Psihoterapeutul tău te va ajuta să identifici ce anume îți declanșează stresul, va alege terapia cea mai potrivită în cazul tău și va stabili împreună cu tine un plan de tratament.

La clinica de psihologie Renia din București poți găsi psihoterapeuți bine pregătiți care te vor ajuta să faci față stresului din viața ta.

Stresul a apărut odată cu omenirea și el nu va dispărea, așa că este necesar să învățăm să trăim cu el. Să nu uităm că stresul ne învață, de fapt, cum să depășim cu succes greutățile. Și, așa cum a spus Albert Einstein: “în miezul dificultăților se află oportunitățile”.

Sursa foto: Image by wayhomestudio on Freepik

WhatsApp