Ce este o relatie abuziva? Psihoterapeutul Alexandra Ene ne raspunde la cateva intrebari - Clinica Renia
Skip links

Ce este o relatie abuziva? Psihoterapeutul Alexandra Ene ne raspunde la cateva intrebari

Psihoterapeut Alexandra Ene, Clinica de Psihologie Renia:

O relatie abuziva este o relatie in care unul dintre parteneri nu tine cont de drepturile si sentimentele celuilalt. Exista agresivitate fizica sau verbala, santaj emotional, manipulare, deceptie, iar raportul de putere este inegal.

Cazurile cele mai evidente sunt cele mai grave, insa abuzul poate fi deseori subtil, iar cel abuzat nici macar nu isi dea seama ca este abuzat.

In randurile ce urmeaza, ma refer in mod special la relatiile de cuplu, insa majoritatea punctelor atinse pot fi valabile in orice tip de relatie, inclusiv cele familiale, relatiile de prietenie/sociale, sau chiar relatia cu un coleg de serviciu sau sef. Pentru simplitate, vorbesc despre abuzator la genul masculin, insa in realitate atat abuzatorii cat si victimele pot apartine oricaruia dintre sexe.

Care sunt tipurile de abuz?

Psihoterapeut Alexandra Ene, Clinica de Psihologie Renia:

Abuzul fizic, cel mai evident. Lovituri, atingeri fizice dureroase intentionate, palmuirea, lovirea, muscarea, scuturarea, aruncarea, sufocarea, arderea, restrictionarea libertatii, imbrancirea din partea persoanei abuzatoare.

Articol scris de Ene Alexandra si original publicat la data 24 iunie 2021 pe site-ul sfatulmedicului.ro

Citeste restul articolului pe site-ul:
https://www.sfatulmedicului.ro/Psihologia-cuplului/ce-este-o-relatie-abuzivai_18907

Leave a comment