Când este util să apelăm la psihoterapia de cuplu? - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

Când este util să apelăm la psihoterapia de cuplu?

Relația de cuplu poate fi una dintre cele mai apropiate relații din viață, iar atunci când această relație este armonioasă ea ne duce spre o viață mai satisfăcătoare. În schimb, o relație de cuplu conflictuală poate să perturbe cu ușurință starea de bine dar și restul aspectelor vieții.
Psihoterapia de cuplu este indicată atunci când ne dorim să avem o relație de cuplu mai apropiată, atunci când vrem să învățăm cum să ne comportăm în mijlocul unui conflict, într-un mod care să nu dăuneze relației și să nu cultive resentimente pe termen lung.
A merge la un psihoterapeut de cupluri poate să pară un pas dramatic și extrem, așa că deseori cuplurile sunt refractare și așteaptă până când situația se deteriorează sau sunt în pragul despărțirii. Să nu uităm însă că intervenția timpurie crește șansele de succes în cazul terapiei de cuplu, la fel ca și în cazul altor tipuri de psihoterapie.

În ce gen de situații ar trebui să apelăm la terapia de cuplu?
Comunicarea deficitară: este una dintre cele mai frecvente acuze cu care partenerii vin la terapie. A nu vorbi despre aspectele esențiale ale relației, un stil agresiv de comunicare sau dimpotrivă, evitarea conflictului chiar și cu prețul liniștii sufletești, sunt abordări frecvent întâlnite însă nocive relației. Psihoterapeutul vă va invăța cum să purtați conflictele într-un mod fair play, cum să vă comunicați cu succes nevoile fără a critica și cum să negociați în relație.
Infidelitatea: a descoperi că partenerul de viață te-a înșelat poate fi o lovitură foarte dură, și este firesc ca într-o astfel de situație să te simți copleșit de emoții, de la frica de pierdere și abandon până la furie intensă. Cu toate acestea, o aventură nu este întotdeauna o sentință definitivă pentru cuplu. Psihoterapia de cuplu vă poate ajuta să reclădiți încrederea, să regăsiți iubirea și să lăsați relația să renască într-un mod nou și diferit.
Divorț: multe cupluri ajung la terapia de cuplu în pragul divorțului sau deseori chiar în timpul acestuia, uneori cu speranța de a salva relația, alteori pentru a o încheia în termeni buni, pentru a găsi răspunsuri și în alte cazuri pentru a decide modalitatea de a comunica decizia către copii. Ajutorul specialistului poate face diferența între o relație din care am rămas cu amărăciune și îndoieli, sau o relație din care am învățat și din al cărei final am renăscut.
Abuz: uneori se întâmplă ca unul sau chiar ambii parteneri să aibă comportamente abuzive, mergând de la abuzul emoțional, verbal, și până la violența fizică. Felul în care ne comportăm într-o relație este deseori dictat de ceea ce am învățat atunci când eram copii, privind relația dintre părinții noștri sau alte relații apropiate din familie. Aproape toată lumea are uneori comportamente abuzive față de unele persoane. Descoperindu-ne punctele sensibile putem învăța să ne dăm seama când un eveniment ne provoacă o reacție exagerată, și să ne modelăm reacția astfel încât să nu încălcăm drepturile celorlalți.

Cum îmi pot convinge partenerul să meargă la terapie de cuplu?

Deși miturile despre psihoterapie încep să se disipeze pe măsură ce tot mai mulți oameni apelează la ajutorul unui specialist, există încă persoane care sunt reticente sau care chiar resping cu totul ideea. Deseori, partenerul căruia i se cere să meargă la terapie de cuplu poate să creadă că scopul este să fie judecat, admonestat sau diagnosticat. Încearcă să vezi de unde vine reticența perechii tale, si oferă-i posibilitatea să aleagă terapeutul după propriile criterii.
La clinica RENIA, în București, avem terapeuți specializați în psihoterapia de cuplu care sunt pasionați de munca lor și de a ajuta perechile să regăsească drumul iubirii.

Articol scris de Lavinia (Ghiorghe) Stoian.

Leave a comment