Viața nu decurge fără provocări mai mici sau mai mari. Dar unele dintre acestea sunt greu de dus și uneori par chiar imposibil de depășit. Când simți asta, ai nevoie de ajutor specializat.
Semne care îți arată că ai nevoie de un psiholog
Nu este ușor să îți dai seama dacă gândurile, emoțiile și comportamentele tale sunt normale. Și s-ar putea să-ți fie greu să recunoști că ar trebui să apelezi la ajutor specializat. Dar există indicatori care ar trebui să îți dea de gândit:
- Dispoziția ta este “la pământ”. Chiar dacă este normal ca uneori să ai astfel de căderi de dispoziție, dacă totuși acestea durează mai mult de două săptămâni fără să existe o justificare, este un semn că ar fi bine să te adresezi unui psiholog.
- Dacă la muncă te confrunți cu dificultăți de concentrare, te simți mai stresat sau foarte obosit, performanțele tale sunt din ce în ce mai reduse, este un semnal de alarmă.
- Dacă ai nopți nedormite care te fac să te simți extenuat sau, dimpotrivă, dormi mai multe ore decât de obicei, sunt semne care vorbesc despre tulburări ale somnului.
- Anxietatea, depresia și tulburările emoționale pot provoca o serie de simptome fizice, dar terapia te va face să te simți mai bine atât fizic, cât și emoțional.
- Gândurile și emoțiile supărătoare te determină să încerci să le faci față apelând la alcool sau la mâncat în exces. Cu siguranță, nici alcoolul și nici mâncarea nu îți vor rezolva problemele emoționale, ba dimpotrivă, le vor accentua. Poți avea de asemenea variații inexplicabile ale greutății corporale. Reține că toate încercările de a face față realității pot deveni nesănătoase, cum ar fi dormitul în exces ca să uiți de probleme sau cititul ore în șir cu același scop. Încercând să eviți confruntarea cu propriile emoții, poți crea probleme noi sau să le agravezi pe cele deja existente. Soluția este să mergi la un cabinet de psihologie.
- Relațiile tale profesionale și personale sunt influențate de starea ta emoțională. Este greu să menții relații sănătoase atunci cînd nu ești bine cu tine însuți. Este posibil să nu te mai simți bine cu partenerul tău, să ai tendințe de izolare, să ai aceleași discuții cu familia ta iar și iar, să nu te mai simți conectat cu ceilalți. S-ar putea ca apropiații să te întrebe ce se petrece cu tine sau să îți spună că parcă nu ai mai fi tu însuți.
Ce probleme tratează psihologul
Chiar dacă uneori te simți copleșit de probleme, este important să știi că poți găsi ajutor pentru orice problemă pe care viața ți-o scoate în cale.
Iată cele mai obișnuite probleme care sunt de competența psihologului:
Stresul și anxietatea, neluate în seamă, pot duce la izolare socială, depresii și multe alte probleme. Psihologul te va ajuta să gestionezi stresul și anxietatea, depistând sursele și cauzele problemelor tale și găsind căile potrivite ca să le depășești.
Depresia. Dacă te simți neajutorat sau lipsit de speranță, este posibil să te confrunți cu o depresie. Depresia este o tulburare a sănătății mentale ce te face să îți pierzi interesul, să simți o oboseală permanentă și să ai dificultăți în gestionarea emoțiilor. Apelând la un cabinet psihologic, vei putea afla sursa depresiei și să scapi de gândurile negative.
Pierderile. Când pierzi pe cineva drag, fie că este vorba de o persoană apropiată sau chiar de un animal de companie, ai nevoie de ajutorul unui psiholog ca să înveți să faci față acestei pierderi.
Fobiile. Să te temi de înălțime sau de șerpi sunt fobii obișnuite, dar există unele fobii cum ar fi sitofobia (teama de mâncare) care pot fi problematice pentru sănătatea ta. Un psiholog cu experiență te poate ajuta să începi să trăiești fără frici.
Tot de competența psihologului sunt problemele de familie și relații, adicțiile, insomnia, tulburările alimentare, îmbunătățirea performanțelor sportive.
Ședințe de psihologie online
În această revoluție digitală pe care o trăim, ședințele de psihologie se pot desfășura și online, cu beneficii atât pentru client cât și pentru psiholog.
- Participi la ședința de psihologie din confortul casei tale, având acces la mâncare sau la ceașca ta de cafea.
- Intimitate și discreție.
- Pot beneficia de acces la psiholog și clienți din alte orașe sau chiar din alte țări.
- Economisești timp, eviți timpul petrecut în trafic, dar și timpul pierdut în sala de așteptare.
- Pot beneficia de consultații psihologice și pacienți cu dizabilități, care nu se pot deplasa sau se deplasează cu greutate.
- Programarea la ședința la psiholog nu mai constituie un impediment pentru deplasări și călătorii.
Cât costă o ședință la psiholog în București?
La cabinetele de psihologie Renia din sectorul 5 București prețul unei consultații individuale la psiholog cu durata de 50 de minute, este între 200-220 RON.
Prețul unei ședințe online la psiholog este de asemenea 200-220 RON.
Cum îți alegi un psiholog?
Poți fi tentat să aștepți să vezi dacă te vei simți mai bine de la sine și nu vei căuta un psiholog. Dar dacă starea ta nu se îmbunătățește în două săptămâni, caută un psiholog. Să discuți cu un specialist în sănătate mentală nu e un semn de slăbiciune, ci dimpotrivă. Ai nevoie de putere mentală să recunoști că nu ai toate răspunsurile. Este bine să știi că nu trebuie să întâlnești un terapeut în persoană dacă această idee te face să te simți inconfortabil, deoarece există și varianta consultațiilor psihologice online.
Psihologul și clientul lucrează împreună, de aceea este bine să existe o compatibilitate între ei. În prezența lui, este necesar să te simți confortabil și relaxat, să îți inspire încredere ca să îi poți dezvălui aspecte din viața ta despre care nu îți este ușor să vorbești. Alianța terapeutică cu psihologul tău este secretul succesului tratamentului.