Adulți cu ADHD - Cabinet psihologic si clinica psihoterapie - RENIA, Bucuresti
Skip links

Adulți cu ADHD

Multă lume își închipuie că ADHD (tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate) este o boală a copiilor și a tinerilor, care va trece odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu este așa. Cercetările arată că simptomele acestei tulburări persistă și la maturitate pentru aproximativ 60% dintre cei ce au fost diagnosticați cu ADHD în copilărie. Din această cauză, puțini adulți caută tratament pentru ADHD la vârsta adultă.

 

Ce este tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD)?Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate este o afecțiune caracterizată prin dificultăți în controlul impulsurilor, hiperactivitate și o capacitate redusă de concentrare pe perioade extinse de timp.

În majoritatea cazurilor, ADHD care persistă din copilărie și rămâne prezent în perioada adultă este mai puțin despre hiperactivitate și mai mult despre impulsivitate, neliniște și dificultatea de a planifica sau gestiona timpul, finanțele și emoțiile.

Simptomele acestei tulburări pot face ca activitățile sedentare să pară dificile și pot avea impact negativ asupra relațiilor cu colegii de muncă, cu prietenii și cu cei dragi.

ADHD este o boală a civilizației. Dacă în timpurile preistorice, când omul era vânător-culegător, un nivel crescut de energie era adaptativ, în vremurile moderne, mult mai sedentare, aceasta devine o povară. Inclusiv schimbările din dieta zilelor noastre, prin consumul zaharurilor rafinate, par a constitui o cauză a ADHD pe lângă factorii genetici și cei de mediu.

Se pare că ADHD are și unele beneficii, persoanele cu această tulburare fiind mai creative, capabile de performanțe sportive sau antreprenoriale.

 

Cum știi că ai ADHD?

Deși nu este greu să recunoști un copil cu ADHD, la adult simptomele sunt mai subtile. Poți să nu-ți dai seama că este vorba despre această tulburare și să nu înțelegi că problemele cu care te lupți, inclusiv lipsa de organizare și faptul că întârzii tot timpul, pot fi simptome ale ADHD. Iată câteva semne care ar putea să-ți atragă atenția că suferi de ADHD:

 1. Ai probleme cu organizarea. Pentru cei cu ADHD, responsabilitățile normale ale unei persoane adulte cum ar fi plata facturilor, un job stabil și chiar creșterea copiilor ar putea fi o problemă.
 2. Conducerea imprudentă și accidente rutiere. Pentru cei cu ADHD care nu își pot concentra atenția asupra unei sarcini, să stea ore în șir în trafic poate fi dificil. Simptomele ADHD pot face unele persoane să conducă cu viteză, să producă accidente rutiere și să-și piardă permisul de conducere.
 3. Probleme conjugale. Multe persoane cu ADHD au probleme în căsnicie, deși nu întotdeauna o căsnicie cu probleme este din cauza ADHD. Dar persoana cu această tulburare are dificultăți în a asculta ce spune celălalt, deseori nu-și respectă angajamentele asumate și pare să nu-i pese de partener.
 4. Neatenție extremă. ADHD este o problemă de atenție, așa că adultul cu ADHD nu reușește întotdeauna să facă față agitației de zi cu zi de la job, mai ales în locurile de muncă aglomerate și zgomotoase unde le este distrasă atenția și nu se pot concentra pe finalizarea sarcinilor.
 5. Abilități scăzute de ascultare. Îți pierzi atenția când ai o ședință prelungită? Ai uitat să iei copilul de la grădiniță, deși partenera ta te-a sunat să-ți reamintească? Problemele cu atenția la adulții cu ADHD conduc la abilități de ascultare scăzute și determină apariția multor neînțelegeri și întâlniri ratate.
 6. Neliniște, probleme cu relaxarea. Deși majoritatea copiilor cu ADHD sunt hiperactivi, acest simptom la adulți se manifestă diferit. Hiperactivitatea este înlocuită cu o neliniște și o imposibilitate de a se relaxa. Alții se descriu ca fiind tensionați sau nervoși.
 7. Dificultăți în a începe o sarcină. Așa cum copiii amână să-și facă lecțiile, adulții nu au tragere de inimă să înceapă sarcini ce necesită multă atenție iar acestea se adaugă la problemele deja existente.
 8. Întârzierea. Sunt o mulțime de motive pentru asta. Persoana cu ADHD descoperă, în drum spre un eveniment, că trebuie să-și cumpere benzină, să-și spele mașina, să-și cumpere țigări sau altceva care îl fac să ajungă cu o oră întârziere. Persoanele cu ADHD subestimează timpul necesar pentru a ajunge undeva sau pentru a îndeplini o sarcină, așa că întârzie întotdeauna.
 9. Izbucniri de furie. Această tulburare duce la probleme cu controlul emoțiilor. Multe persoane cu ADHD sunt gata să explodeze pentru nimica toată. De multe ori se simt ca și când nu au control asupra propriilor emoții. Totuși, adesea furia le trece la fel de brusc cum a și apărut.
 10. Probleme de prioritizare. Deseori persoanele cu ADHD nu reușesc să-și stabilească prioritățile corect, ratând îndeplinirea unei sarcini majore, cum ar fi un termen-limită la job, pentru că și-au pierdut timpul cu preocupări neînsemnate.

 

Cum conviețuiești cu cineva cu ADHD?

Este greu să înțelegi o persoană cu ADHD. Dar dacă te-ai pune în locul ei, ai vedea ce dificil este să fii mereu înțeles greșit și judecat. De aceea, este bine, atunci când conviețuiești cu cineva cu ADHD, să știi cum să te pliezi pe nevoile lui și cum îi poți fi de folos pentru a-i ușura viața de zi cu zi.

 

 1. Încearcă să nu-l întrerupi când explică ceva sau când se gândește. Cei cu ADHD au probleme cu memoria de lucru, iar dacă sunt întrerupți sau distrași își pot pierde șirul gândurilor, temporar sau pentru totdeauna. În mod paradoxal, este același motiv pentru care te întrerup ei când vorbești, pentru că dacă nu-și exprimă gândurile în momentul când acestea sunt prezente în memoria de lucru, este posibil să nu le mai regăsească niciodată.
 2. Plasează memento-uri vizuale și post-it-uri la îndemână, ca să își amintească sarcinile și termenele, ca să nu își uite lucrurile acasă și să nu le piardă.
 3. Nu încerca să îi faci ordine în lucruri, chiar dacă este dezordine. Crezi sau nu, dezordinea lui este organizată și își regăsește mai ușor lucrurile în dezordinea sa decât în ordinea altuia.
 4. Evită să-i pui întrebări în timp ce este angajat într-o altă activitate. O întrerupere îi poate provoca un acces de furie și poate declanșa o ceartă. Lasă-l mai bine să termine ceea ce face, chiar dacă doar urmărește un film pe TV, și întreabă-l după aceea.
 5. Amintește-ți că ei percep timpul altfel decât tine. De aici apar întârzierile cronice. Ca să-l ajuți, cumpără și pune-i la vedere un cronometru vizual pentru a-și putea evalua mai ușor timpul de execuție a unei sarcini.
 6. Disforia sensibilității la respingere, sau RSD, este un simptom al ADHD. Este o puternică durere emoțională care apare după o pierdere reală sau percepută ca pierderea aprobării, iubirii sau respectului. Este cauza pentru care acești oameni își abandonează proiectele, refuză să mai încerce ceva nou, se retrag, nu iau cuvântul în public, nu ies la întâlniri de teamă că vor fi respinși, gând prea dureros pentru ei.
 7. Obosesc repede, pentru că creierul lor este construit pentru viteză mare și putere crescută. De aceea, au nevoie de pauze și de activități recreative din când în când, pentru a se reîncărca.
 8. Au un mod diferit de a asculta. Faptul că sunt agitați și tensionați îi fac să pară neatenți, lipsiți de respect sau chiar nepoliticoși. Este dovedit însă că agitația îi face pe cei cu ADHD să se concentreze. De asemenea, contactul vizual insistent îi suprastimulează și îi copleșesc, astfel încât îl evită, preferând să se concentreze pe conținutul conversației decât pe evaluarea expresiei faciale.
 9. Persoanele cu ADHD fac eforturi pentru a-și exprima cu acuratețe gândurile și sentimentele. De aceea, ei pot apărea interlocutorilor ca fiind abrazivi sau insensibili, dar din cauza simptomelor ADHD au o problemă de comunicare. De aceea, în loc să presupui ce a vrut să spună, mai bine clarifică printr-o întrebare de genul: „Vrei să spui că….?”
 10. Interacțiunile de grup pot fi copleșitoare și stresante.

O persoană cu ADHD este posibil să se simtă copleșită în cadrul reuniunilor de grup, fiind nevoită să asculte, să filtreze, să răspundă celor ce vorbesc cu ea, să ignore în mod conștient distracția senzorială, să monitorizeze ce și cât vorbește în timp ce încearcă să-și regleze anxietatea. Fii plin de compasiune și înțelege că uneori nu poate avea energie să se alăture distracției sau să rămână mult timp la petrecere.

 

Ce este de făcut?

Dacă crezi că ai ADHD, adresează-te unui specialist în sănătatea mintală. Diagnosticul nu este ușor de stabilit, deoarece simptomele sunt comune cu cele ale altor tulburări mintale cum ar fi depresia sau abuzul de substanțe. Dar, după examinarea cu atenție, specialistul îți poate recomanda psihoterapie sau tratament medicamentos pentru a beneficia de ajutor.

La clinica de psihologie Renia din București poți găsi specialiști în sănătatea mintală care te vor ajuta să te simți mai bine.

 

Leave a comment

WhatsApp